Nápady pro Aničku.cz

Medové želé bonbóny s pomerančem či zázvorem



S příchodem do školky se bohužel už i u nás rozmohl nešvar bonbónů. Rozhodla jsem se tedy vyzkoušet zdravější variantu gumových medvídků. Nebylo to vůbec složité. Pro Aničku jsem vyrobila pomerančovo-medové, tatínkovi jsem na nachlazení přidala na jemno nastrouhaný zázvor.

Na zhruba 50 bonbónů potřebujeme:

  • 5 g agar-agar (zdravější forma želatiny z mořských řas, 5 g mě ve zdravé výživě stálo 7 korun)
  • 120 ml ovocné šťávy (z jednoho velkého pomeranče a půlky citrónu)
  • 90 ml tekutého medu
  • 100 ml vody
  • můžeme přidat trošku čerstvého zázvoru

Agar rozpustíme ve 100 ml vody a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme chvíli chladnout, abychom med a ovocnou šťávu nepřidávali do vřícího. Přidáme tedy med a ovocnou šťávu a dobře rozmícháme. Kdo chce variantu proti nachlazení přidá trošku nastrouhaného zázvoru. Zázvor se však nedoporučuje pro děti do dvou let. Směs vlijeme do formiček na led. Necháme v chladu ztuhnout (asi 15 minut). Ze silikonových formiček bonbóny vyklouzávají samy, z plastových si pomůžeme nožem. Pokud budete bonbóny připravovat z běžné želatiny, uberte z doporučeného množství tekutiny asi 20%. Pozor tekutina je vše dohromady - voda, šťáva i med. Skladujeme v lednici do 10 dnů. Pokud chcete, aby bonbóny vydržely déle, je nutné ovocnou šťávu převařit.

Publikováno 20.10. 2014 v kategorii Zdravé dobroty





Chcete-li pravidelně sledovat nové nápady, přidejte se k nám na Facebooku:



Home Zpět