Nápady pro Aničku.cz

Bezovo-smrkový sirup



Nedávno jsem v televizi natrefila na pořad kouzelné bylinky. Právě vařili bezový sirup s borovicovými výhonky. Protože je teď sezóna bezových květů a smrkových výhonků, rozhodla jsem se sirup v trochu pozměněné formě připravit.

Na zhruba litr a půl sirupu potřebujete:

  • 1 litr vody
  • 1 kilo (třtinového) cukru
  • 2-3 hrsti bezových květů
  • 2 hrsti mladých smrkových výhonků (nejlépe sbírat do pěti cm délky)
  • hrst meduňky
  • šťávu ze dvou citrónů
  • 2 lžičky kyseliny citrónové
  • cca 15 kusů hřebíčku (kvůli konzervaci)

Vodu s cukrem přivedeme k varu. Odstavíme a počkáme až vychladne. Pak přidáme ostatní přísady, promícháme. Necháme přikryté macerovat na chladnějším místě, ale ne v lednici (měla jsem ve sklepě). Po čtyřech dnech scedíme přes sítko do čisté láhve (radši jsem ji vyvařila). Skladujeme v lednici. Barva je tmavá kvůli třtinovému cukru, z bílého cukru bude limonáda světlá. Chuť je jiná než u klasické bezinkové limonády, mě připomíná ledový čaj.

Publikováno 29.5. 2016 v kategorii Zdravé dobroty





Chcete-li pravidelně sledovat nové nápady, přidejte se k nám na Facebooku:



Home Zpět