Nápady pro Aničku.cz

Koláč s bezovým žélé



Chtěla jsem udělat koláč podle Kuchařky ze Svatojánu, ale neměla jsem rybíz. Měla jsem ale hodně bezu a rebarbory, takže můj upravený koláč je tady:

těsto:

  • 150 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky kardamonu
  • 80 ml oleje
  • 120 ml mléka
  • vejce
  • 60 g medu nebo cukru

Olej vyšleháme s mlékem, vajíčkem a medem/cukrem, přidáme ostatní suroviny. Pečeme v dortové nebo koláčové formě na 180°C cca 35 minut.

krém:

  • 1 banán
  • 1 avokádo (nebo další banán, pokud nechcete avokádo)
  • 100-150g Lučiny (nebo Lídlovský Palouček :) )
  • šťáva z půlky citrónu
  • 3-4 lžíce medu nebo cukru

Vše rozmixujeme dohromady a natřeme na vychladlý korpus.

želé:

  • 5-7 květenství bezu
  • 5 kusů rebarbory
  • želatina
  • cukr podle chuti

Krátce povaříme na kousky nakrájenou rebarboru a bezové květy ve vodě. Slijeme, do výluhu přidáme želatinu a cukr a povaříme cca minutu podle návodu na želatině. Necháme mírně vychladnout a přidáme otrhané bezové kvítky. Můj sáček želatiny byl na 250 ml tekutiny, půlku jsem nalila na dort, půl jsem nalila do vyvařené skleničky a použijeme třeba na palačinky. Dort necháme vychladit.

PS: Rebarbora by se kvůli kyselině šťavelové měla konzumovat s mléčnými výrobky, doporučuji tedy Lučinovou vrstvu nevynechat. Rebarboru také nesklízejte po kvetení (konec června), dávka kyseliny už je příliš vysoká.

Publikováno 28.5. 2018 v kategorii Zdravé dobroty





Chcete-li pravidelně sledovat nové nápady, přidejte se k nám na Facebooku:



Home Zpět