Nápady pro Aničku.cz

Bylinkový likér



Na konci roku a před Vánoci vždy řešíme dárečky pro paní učitelky. Naše paní učitelky ocení dárky doma vyráběné a navíc spotřební (jídlo, kosmetika). Letos se nám hodně rozrostla máta a meduňka, tak jsem hledala způsob, jak je využít. Likér je podle mě trochu podobný becherovce (nemáme mátu peprnou, ale citronovou, takže likér nechutné po peprmintu). Nemáte-li záhon bylinek jako my, nezoufejte, i vy si ho můžete udělat. Můžete v lékarně koupit bylinkové čaje - mátový a meduňkový, nebo směs Stomaran, která prý nejvíce odpovídá chuti becherovky.

Na 1,5-2 litry likéru potřebujeme:

  • 10 snítek meduňky
  • 10 snítek máty
  • bezové květy nebo bezový sirup (není nutný)
  • 10 hřebíčků
  • 1 l alkoholu (vodka, meruňkovice apod.)
  • 7-10 lžic krystalového cukru

Bylinky omyjeme, osušíme a nasekáme do sklenice, přidáme hřebíček. Zalejeme alkoholem (já jsem použila 0,5 litru vodky a 0,5 třešňovice, co jsem našla doma). Necháme asi týden luhovat na okně. Po týdnu slijeme a vyrobíme si cukerný roztok - zhruba půl litru vody přivedeme k varu a rozpustíme v ní cukr. Vychladlý roztok vlijeme do alkoholu. Ochutnáme. Pokud je likér moc silný (záleží, co kdo snese a jak silný alkohol jste použili), uděláme další várku cukrové vody. Já jsem místo půlky cukrové vody použila bezový sirup. Chuť lze ještě doladit kyselinou citronovou.

Publikováno 13.6. 2018 v kategorii Zdravé dobroty





Chcete-li pravidelně sledovat nové nápady, přidejte se k nám na Facebooku:



Home Zpět