S příchodem do školky se bohužel už i u nás rozmohl nešvar bonbónů. Rozhodla jsem se tedy vyzkoušet zdravější variantu gumových medvídků. Nebylo to vůbec složité. Pro Aničku jsem vyrobila pomerančovo-medové, tatínkovi jsem na nachlazení přidala na jemno nastrouhaný zázvor.
Na zhruba 50 bonbónů potřebujeme:
Agar rozpustíme ve 100 ml vody a přivedeme k varu. Odstavíme, necháme chvíli chladnout, abychom med a ovocnou šťávu nepřidávali do vřícího. Přidáme tedy med a ovocnou šťávu a dobře rozmícháme. Kdo chce variantu proti nachlazení přidá trošku nastrouhaného zázvoru. Zázvor se však nedoporučuje pro děti do dvou let. Směs vlijeme do formiček na led. Necháme v chladu ztuhnout (asi 15 minut). Ze silikonových formiček bonbóny vyklouzávají samy, z plastových si pomůžeme nožem. Pokud budete bonbóny připravovat z běžné želatiny, uberte z doporučeného množství tekutiny asi 20%. Pozor tekutina je vše dohromady - voda, šťáva i med. Skladujeme v lednici do 10 dnů. Pokud chcete, aby bonbóny vydržely déle, je nutné ovocnou šťávu převařit.
Publikováno 20.10. 2014 v kategorii Zdravé dobroty
Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.