Jednoduchý a slaďoučký dárek vyrobíte rychle a z téměř jakéhokoliv ovoce (hodí se třeba po Mikuláši:) ). U nás doma se najednou sešla spousta citrusů, tak jsem se rozhodla zkusit také ten pověstný pečený čaj. Použila jsem pomeranče, mandarinky, kiwi a jablko. Použít však můžete kromě banánu a melounu snad úplně všechno ovoce. Pro oživení chuti určitě doporučuji přidat koření - skořice, hřebíček, badyán či zázvor. Ovoce očistíme, nakrájíme na malé kousky a nasypeme do zapékací mísy či pekáče. Zasypeme cukrem. Já jsem použila hnědý cukr přibližně 300 g na 1 kg očištěného ovoce. Záleží na kyselosti ovoce. Přidala jsem také trochu citrónové šťávy (kdybych měla bio citrón, použila bych i kůru). Vše pečeme 30-40 minut na 200°C. Během pečení promícháme. Plníme do vyvařených skleniček ještě horké. Do skleniček, které nebyly určeny pro děti, jsem kápla nahoru trochu slivovice (samozřejmě pro dezinfekci:) ). Čaj by měl vydržet několik týdnů, otevřený doporučuji skladovat v ledničce. Z přibližně 1 kg oloupaného ovoce jsem vytvořila 5 skleniček od výživy. Hotový pečený čaj se pak podává po dvou lžičkách do hrnku a zalít horkou vodou. Určitě zkuste, ten náš je vynikající.
Publikováno 17.11. 2014 v kategorii Zdravé dobroty
Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.