Sirup z mladých výhonků smrku je vhodný jako medicína na kašel a nachlazení, působí protizánětlivě, uvolňuje hleny a zvyšuje imunitu. Příprava je jednoduchá, ale je ho možné připravit jen jednou za rok - v první polovině května z výhonků smrkových větviček, které jsou menší než zhruba 5 cm. Loni jsem výrobu sirupu prošvihla, tak letos si smrky dobře hlídám:).
Na procházce v lese natrháme výhonky, doma je propláchneme vodou. Do zavařovací sklenice vrstvíme vrstvy větviček a cukru, snažíme se upěchovat. Horní vrstvu by měl tvořit cukr. Vhodnější je bílý cukr, i když je o něco více nezdravý než hnědý. Cukr či sladila jsou bohužel i v každém kupovaném sirupu proti kašli, takže si nevyberete. A přecejen domácí je vždy lepší a levnější. Naplněnou sklenici dáme na zhruba dva týdny na slunný parapet. Po této době slijeme šťávu, kterou výhonky pustily. Přecezenou šťávu slijeme do čistých lahviček. V lednici by měl sirup vydržet do další zimy. Dávkujeme 1 lžíci denně.
Na litrovou sklenici naložených výhonků potřebujeme asi dva hrnky výhonků a půl kila cukru.
Ještě důležité upozornění nakonec, zjistila jsem, že za sbírání výhonků v lese hrozí pokuta, takže sbírejte jen na vlastních zahradách:).
Publikováno 29.4. 2015 v kategorii Zdravé dobroty
Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.