Pučálka je tradiční staročeské jídlo vhodné hlavně na konec zimy - velikonoční půst. Pekla se hlavně na první postní tzv Pučálnou neděli. Pučálka je nejen postní, ale velmi zdravé jídlo. Naklíčené luštěniny obecně obsahují velké množstí vitamínů a minerálů, které se po zimě ohromně hodí. My jsme pučálku objevili teprve nedávno a dost jsme si ji oblíbili. Hrášek pražením krásně zesládne.
Její příprava je velmi snadná, jen se o ni musíte tři dny dopředu starat. Klíčení je ale pro děti atraktivní, takže to můžete pojmout jako takový malý výzkum:).
Potřebujeme:
Hrášek nasypeme do větší sklenice či skleněné misky (tak aby hrách tvořil maximálně polovinu objemu sklenice či misky) a zalejeme vodou. Necháme jeden den zalité. Poté vodu slijeme, sklenici či misku přiklopíme talířkem a obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme dva až tři dny klíčit. Vždy ráno a večer hrášek proliji čistou vodou, kterou pak sliji. Nakonec hrášek opeču na pánvi na másle. Na prudkém ohni opékám asi čtyři minuty, až hrášek zesládne a bude lehce křupavý. Míchám co nejméně, ať se zbytečně neuvolňují slupky. Posypu solí. Jíme čerstvé (za pár hodin hrách ztratí křupavost).
Lze připravit i sladkou variantu se skořicí a cukrem, ale ta mě moc neoslovila.
Publikováno 10.2. 2016 v kategorii Zdravé dobroty
Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.