Kopřivový sirup je úplně úžasná věc, pokud vám teda nevadí zelená barva. Nejlepší je kopřivy sbírat na jaře, kdy mají nejvíc minerálů a vitamínů. V létě sbírám vrchní lístky mladých (nekvetoucích) rostlin. Vyhněte se skládkám a znečištěným místům. Kopřiva je vhodná na detoxikaci organismu a podporu imunity, proti únavě a bolestem hlavy. Pomáhá při léčbě zánětů, anémie, astmatu, při kožních a močových potížích.
Na sirup jsem nasbírala plný velký cedník vrchních listů kopřiv. Pro zajímavější chuť jsem přidala čtyři výhony máty. Rostliny jsem propláchla horkou převařenou vodou a rozmixovala ještě mokré tyčovým mixérem. Hmotu jsem přecedila přes jemné sítko. Nakonec jsem přidala cca 120 gramů tekutého medu a lžičku kyseliny citrónové. Získala jsem zhruba 2,5 deci silně koncentrovaného sirupu. Přelila jsem do vyvařené lahvičky, uchovám v lednici.
Publikováno 2.7. 2016 v kategorii Zdravé dobroty
Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.