Chtěla jsem udělat koláč podle Kuchařky ze Svatojánu, ale neměla jsem rybíz. Měla jsem ale hodně bezu a rebarbory, takže můj upravený koláč je tady:
těsto:
Olej vyšleháme s mlékem, vajíčkem a medem/cukrem, přidáme ostatní suroviny. Pečeme v dortové nebo koláčové formě na 180°C cca 35 minut.
krém:
Vše rozmixujeme dohromady a natřeme na vychladlý korpus.
želé:
Krátce povaříme na kousky nakrájenou rebarboru a bezové květy ve vodě. Slijeme, do výluhu přidáme želatinu a cukr a povaříme cca minutu podle návodu na želatině. Necháme mírně vychladnout a přidáme otrhané bezové kvítky. Můj sáček želatiny byl na 250 ml tekutiny, půlku jsem nalila na dort, půl jsem nalila do vyvařené skleničky a použijeme třeba na palačinky. Dort necháme vychladit.
PS: Rebarbora by se kvůli kyselině šťavelové měla konzumovat s mléčnými výrobky, doporučuji tedy Lučinovou vrstvu nevynechat. Rebarboru také nesklízejte po kvetení (konec června), dávka kyseliny už je příliš vysoká.
Publikováno 28.5. 2018 v kategorii Zdravé dobroty
Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.