Nápady pro Aničku.cz

Jarní pečená polenta



Pečenou polentu jsme si oblíbili. Míváme ji nejčastěji samotnou na večeři, naposledy jsem ji upekla jako oběd na velikonoční výlet. Přidala jsem do ní kopřivy a bršlici kozí nohu.

Na čtyři porce (jeden plech) potřebujeme:

  • 250 g kukuřičné polenty
  • 2 cibule
  • olej
  • sůl
  • na vylepšení: 100-200 g lučiny (nebo dvě hrsti nastrouhaného parmezánu), jarní byliny

Oloupeme, nakrájíme cibuli na kostičky a osmahneme ji do sklovata. Polentu uvaříme ve vodě podle návodu na obalu (instantní je za 2 minuty, klasická za 30-40 minut). Dosolíme podle chuti. Vmícháme lučinu (dodá šmrnc) a cibulku. Přidala jsem ještě dvě hrsti bylin, kontrétně bršlici kozí nohu a kopřivu (tu spaříme horkou vodou, abychom ji mohli bezbolestně nakrájet). Obě rostliny jsou na jaře výborným zdrojem minerálů a stopových prvků (vitamíny se bohužel pečením zničí). Kaši rozprostřeme na plech a pečeme na 180°C 20-30 minut.

POZNÁMKA: Bršlice je velmi rozšířená bylina, roste skoro všude. Chuť má nevýraznou, ale je velmi zdravá. Hlavně za syrova. Listy jsou na fotce, poznáte ji podle toho, že má trojúhelníkový průřez stonku a "kopýtko" po vytržení ze země. Než ji půjdete sbírat, doporučuji si ji vyhledat ještě jinde, ať ji nezaměníte s něčím jiným.

Publikováno 7.4. 2021 v kategorii Zdravé dobroty





Chcete-li pravidelně sledovat nové nápady, přidejte se k nám na Facebooku:

Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.



Home Zpět