Nápady pro Aničku.cz

Pesto z medvědího česneku a bršlice



Výborná věc, kterou můžete po zimě udělat pro své zdraví, je pesto z jarních bylin. Rostliny zůstávají v syrovém stavu, tak si zachovají vitamíny, kterých mají opravdu velkou nálož. Medvědí česnek má antibakteriální účinky, to znamená, že také dobře konzervuje. Pokud nepřidáte do pesta sýr, vydrží vám v lednici několik měsíců. Můžete si tak udělat více skleniček. Při sběru však buďte ohleduplní, medvědí česnek netrhejte v chráněných oblastech a vždy nechte na rostlince aspoň jeden lístek, aby mohl vykvést. Před pár lety jsem koupila jednu sazenici na trhu a teď se nám i pěkně rozrostl i na zahrádce.

Potřebujeme:

  • listy medvědího česneku (doplnili jsme pro zjemnění asi čtvrtinou listů bršlice kozí noha, také nabité vitamíny)
  • kešu ořechy nebo slunečnicová semínka (cca čtvrtinu objemu česneku)
  • olivový olej
  • sůl

Listy propláchneme a necháme okapat. Rozmixujeme je spolu s kešu ořechy. Přidáme sůl podle chuti a olej, aby hmota měla řidší konzistenci. Pesto plníme do sterilních skleniček, nahoru nalijeme ještě lžičku až dvě oleje, aby povrch byl ponořený. Uchováváme v lednici. Používáme na těstoviny a dochucení pomazánek a krémových polévek.

POZNÁMKA: Bršlice je velmi rozšířená bylina, roste skoro všude. Chuť má nevýraznou, ale je velmi zdravá. Hlavně za syrova. Listy jsou na fotce, poznáte ji podle toho, že má trojúhelníkový průřez stonku a "kopýtko" po vytržení ze země. Než ji půjdete sbírat, doporučuji si ji vyhledat ještě jinde, ať ji nezaměníte s něčím jiným.

 

Publikováno 10.4. 2021 v kategorii Zdravé dobroty





Chcete-li pravidelně sledovat nové nápady, přidejte se k nám na Facebooku:

Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.



Home Zpět