Když máte hodně rebarbory, zkuste z ní vyrobit osvěžující sirup. Rebarboru sklízíme nejpozději kolem 24. června (podle našich babiček do sv. Jana), pak už obsahuje hodně kyseliny šťavelové a je tělu škodlivá. Do té doby však obsahuje hodně vitamínů a minerálů. Děti by jí měly konzumovat jen střídmě, proto je sirup ochucený i citronem (není silný koncentrát, co se týče rebarbory).
Na zhruba 1,5 l sirupu potřebujeme:
Rebarboru omyjeme, nakrájíme na kousky a zalijeme zhruba 1,5 litrem vody. Z jednoho a půl biocitronu oloupeme škrabkou kůru, přidáme k rebarboře a vaříme asi 30 minut. Hotovou směs přecedíme přes sítko a rozpustíme v ní cukr (můžeme přihřát, pokud nám šťáva mezitím vychladla). Plníme ještě horké do vřící vodou vypláchlých lahví. Proužky kůry ze zbylé půlky citronu vložíme do lahví a necháme je tam, budou se nadále louhovat. Sirup skladujeme v lednici. Nevím, jak dlouho vydrží, ale stejně je vhodný nejvíce na osvěžující letní drinky :).
Publikováno 24.6. 2021 v kategorii Zdravé dobroty
Vyberte si prosím něco ke čtení z horního menu nebo něco z našeho eshopu.